2019. október 8., kedd

Röviden rólam

A hangszeres előadó oldaláról történő tapasztalás döntően befolyásolhatja a zeneszerző munkáját. Olyan helyzet ez, mint amikor valaki színészként nemcsak szereplője, hanem rendezője is saját filmjének.

Egészen más szögből állítja be a kamerát az a rendező, aki a kamera másik oldalán is szokott dolgozni.

A könnyen olvasható kottakép kialakítása, a hangszer szerű motívumok, illetve dallamok lejegyzésének figyelembevétele fontos szerepet töltenek be a darab megszületésében és hatással vannak a mű további életére.

Ugyanakkor fontos előremutató szándékkal feszegetni a motívumok eljátszhatóságának határait, mert szenvedély és “küzdelem” nélkül nincs alkotás.

Még mindig szívesen ülök fel a színpadra a zenész kollégák mellé kamara zenélni egy-egy művem előadása során, mert a közvetlen belső zenekari élmény más energiákat mozgósít. Nem többet és nem is kevesebbet.

Pusztán más energiákat. 

Brevemente sobre mí - (Röviden rólam) (ESP)


Experimentar al artista instrumental puede tener una influencia decisiva en la obra del compositor. Este es el caso cuando alguien como actor no es solo un actor, sino también un director de su propia película.


El camarógrafo que trabaja en el otro lado de la cámara, coloca la cámara desde un ángulo muy diferente.

La creación de una escultura fácil de leer, teniendo en cuenta el sonido de los motivos instrumentales y las melodías, juegan un papel importante en el nacimiento de la pieza y afectan la vida del trabajo.

Al mismo tiempo, es importante impulsar los límites de la jugabilidad de los motivos, porque no hay creación sin pasión y "lucha".

Todavía estoy feliz de sentarme en el escenario con los colegas del músico para interpretar una parte de mi trabajo porque la experiencia orquestal interna directa moviliza otras energías.

Ni más ni menos. Solo otras energías.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése